Kawasaki Versys Forum banner

VersysX300 vs. BMW G310GS

2.3K views 23 replies 15 participants last post by  fasteddiecopeman  
#1 ·
Miałem kilka lat temu x300 z 2017 roku i podobało mi się. Potem wpadłem na szalony pomysł i pomyślałem, że nie jeżdżę wystarczająco dużo i go sprzedałem. Ostatnie kilka lat spędziłem na Yamaha Bolt, ale doszedłem do wniosku, że cruisery to nie moja bajka, mimo że podobał mi się moment obrotowy. Próbuję zdecydować między tymi dwoma motocyklami. Patrząc na forach BMW, wydaje się, że GS ma więcej problemów niż Kawi. Podoba mi się wygląd Bimmera, ale może X jest bardziej niezawodny. Jakieś przemyślenia lub doświadczenia z prawdziwego świata?

#6 ·
Kupiłem Versys-X 2021 w listopadzie 2021 roku zamiast BMW G310GS, ze względu na prędkość maksymalną.
W tamtym czasie zgłoszona prędkość maksymalna Wee-X wynosiła 116 mph, a G310GS 88 mph. Mieszkam w Miami; Bałem się, że GS nie da rady się wydostać.

#12 ·
Mam X300 z 2018 roku i jest niezawodny. Wystarczy regularnie wymieniać olej i czasami płyn chłodniczy. Jeździłem nim częścią TAT w Kolorado i Utah - całkiem zadowolony na drogach Jeep, JEŚLI szanujesz ograniczenia opon i zawieszenia, utrzymując niską prędkość na nierównych odcinkach. (Jeżdżę na oponach Mitas E07+ i jestem z nich bardzo zadowolony. Silnik dwucylindrowy jest znacznie płynniejszy niż jednocylindrowe, które miałem. Mam nadzieję przejechać wschodnią część TAT wiosną, od AR do NC. Sugerowałbym X300 do dojazdów do pracy i na drogi szutrowe, w tym drogi leśne. Niektóre przełęcze górskie w Kolorado były dość trudne, ale X300 spisał się świetnie, zwłaszcza z moimi nowymi oponami Mitas. Jeden z członków rodziny ma X300 z oponami Dunlop TrailMax Mission i również je uwielbia. Daj nam znać, co dostaniesz!

#13 ·
Źle przeczytałem tytuł i myślałem, że jest tam BMW1300GS, ale tak czy inaczej X300 jest lepszy niż 310 lub 1300.

Na początek, okrążyłem kilku kumpli na 1250GS na bocznych drogach, a dyskusja przeszła na to, jak byłem tak szybki? Huh, mam 1/3 twojej mocy, ale 60 kg mniej wagi i 1/3 twojego kosztu. Więc mogę sobie pozwolić na zabicie mojego motocykla dwa razy i wciąż mieć wystarczająco dużo na trzeci za cenę twoich GS, które szczerze mówiąc, bardziej dotyczą wyglądu niż możliwości.

Osiągam prawie dwukrotnie większy zasięg przy znacznie mniejszym zużyciu paliwa, 300 mil na zbiornik (17 l), jeśli prędkość jest utrzymywana poniżej 60 mil na godzinę. Mogę jechać z prędkością 80 mil na godzinę, jeśli chcę, ale to nie są drogi, do których ten motocykl został stworzony. Lżejszy motocykl zawsze będzie się lepiej prowadził niż cięższy.

Teraz planuję wyruszyć w trasę na moim X315 we dwoje, gdy przejdę na emeryturę w przyszłym roku. Więc niższe koszty są na porządku dziennym.

Tak, super człowiek może jeździć dużym motocyklem przygodowym w terenie z dużą prędkością, ale TAK nie używa ich 99,9% kierowców. Więc lżejszy motocykl zawsze będzie łatwiejszy w obsłudze, ale na boczne drogi i szutrowe/leśne trasy X300 jest lepszą maszyną IMHO.

Ludzie i ich portfele cały czas ulegają pokusie „większe jest lepsze”. Ale jeśli chcę pokonywać długie, szybkie kilometry po drogach, użyję mojego VFR800 i zrobi to cały dzień, każdego dnia. Więc IMO, właściwe narzędzie do pracy to właściwy sposób.

Jak zawsze YMMV. 😁

#14 ·
Źle przeczytałem tytuł i pomyślałem, że to BMW1300GS, ale tak czy inaczej X300 jest lepszy niż 310 lub 1300.

Na początek, wyprzedziłem kilku kumpli na 1250GS na bocznych drogach, a dyskusja sprowadziła się do tego, jak byłem tak szybki? Huh, mam 1/3 waszej mocy, ale 60 kg mniej wagi i 1/3 waszego kosztu. Więc mogę sobie pozwolić na zabicie mojego motocykla dwa razy i wciąż mieć wystarczająco dużo na trzeci za cenę waszych GS, które w całej uczciwości bardziej dotyczą wyglądu niż możliwości.

Osiągam prawie dwukrotnie większy zasięg za znacznie mniej paliwa, 300 mil na zbiornik (17 l), jeśli prędkość jest utrzymywana poniżej 60 mil na godzinę. Mogę jechać z prędkością 80 mil na godzinę, jeśli chcę, ale to nie są drogi, do których ten motocykl został stworzony. Lżejszy motocykl zawsze będzie się lepiej prowadził niż cięższy.

Teraz planuję wyruszyć w trasę na mojej X315 we dwoje, jak przejdę na emeryturę w przyszłym roku. Tak więc niższe koszty są na porządku dziennym.

Tak, super człowiek może jeździć dużym motocyklem przygodowym w terenie z dużą prędkością, ale TAK nie używa ich 99,9% kierowców. Zatem lżejszy motocykl zawsze będzie łatwiejszy w obsłudze, ale na bocznych drogach i szutrowych/leśnych trasach X300 jest moim zdaniem lepszą maszyną.

ludzie i ich portfele są cały czas uwodzeni przez „większe jest lepsze”. Ale jeśli chcę pokonywać długie, szybkie kilometry po drogach, użyję mojego VFR800 i zrobi to cały dzień, każdego dnia. Więc odpowiednie narzędzie do pracy jest moim zdaniem właściwym sposobem.

Jak zawsze YMMV. 😁
Czy mówisz, że motocykle ADV o pojemności 1200 cm3 to 3/4-tonowe, codzienne, naftowe, pełzacze z motocyklowego świata? 🤣

Niektórzy używają ich jako wygodnego sportowego turystyka, do którego ergonomia jest dobra. Zgadzam się jednak z tobą, że na cały dzień poza utwardzoną nawierzchnią - lekkość jest właściwa.

#19 ·
Przetestowałem G310 przed zakupem Versys 300. Uważałem, że G310 to świetna zabawa na krótkich dystansach, takich jak codzienne dojazdy po mieście lub do pobliskiego miasta. Jeśli dobrze pamiętam, przyspieszenie z niskiego zakresu było o wiele lepsze niż w Kawa, ale przy dużych prędkościach na autostradzie przegrywało. Plus, podnóżki masowały stopy (co, biorąc pod uwagę długie podróże, byłoby irytujące). Pomijając fakt, że Versys sprawił, że czułem się lepiej chroniony przed wiatrem

Ale wiemy, że to gorący temat, moją rekomendacją jest zawsze, jeśli masz możliwość przejechania się jednym, zrób to, to będzie najlepszy doradca dla Twojej ostatecznej decyzji

#21 ·
Zrównoważona recenzja (y) 🍺

Lubię filmy Nathana. Jego ostatnie porównanie zielonego pasa MT450 i Himalayan 450 trzymało mnie w napięciu, jak trudna była część tego toru! Ciekawy biznes, który tam prowadzi, ze swoją flotą wypożyczalni. Takie przedsięwzięcia są tutaj rzadkością, prawdopodobnie z powodu bardzo obawianej "odpowiedzialności". :rolleyes:
Dzięki za zamieszczenie!

#24 ·
RÓWNIEŻ "dobry pomysł", aby NAPRAWDĘ przyjrzeć się każdemu miejscu, w którym zamierzasz się zatrzymać, co do TEGO, gdzie znajdzie się Twoja podpórka boczna LUB Twoja 'stopa stabilizująca'. Oto zdjęcie mojego '08 na Moqui Dugway w Arizonie po tym, jak SPRÓBOWAŁEM postawić go na podpórce, gdzie było całkiem dobre wgłębienie DOKŁADNIE tam, gdzie chciała stanąć moja prawa stopa...!