Kawasaki Versys Forum banner

300X kontra Ninja 300

2 reading
647 views 8 replies 8 participants last post by  Mohawk  
#1 ·
Czy ktoś miał doświadczenie z jazdą na 300X i Ninja 300 jeden po drugim? Czytałem, że 300x zostało dostrojone do bardziej liniowego pasma mocy z większym momentem obrotowym na dole niż Ninja. Jeśli tak, to dolny zakres Ninja musiał być żałosny, ponieważ 300x nie ma nic poniżej 4000 obr./min. Nie chcę więcej mocy, tylko zastanawiałem się, ponieważ czytałem również, że Ninja miała 39 KM, podczas gdy w rzeczywistości na hamowni 300x miało 32. Jakieś uwagi? Kocham moją 300x taką, jaka jest...

#2 ·
Czy ktoś miał doświadczenie z jazdą na 300X i Ninja 300 jedna po drugiej? Czytałem, że 300x była dostrojona do bardziej liniowego pasma mocy z większym momentem obrotowym na niskich obrotach niż Ninja. Jeśli tak, to niski zakres mocy Ninja musiał być żałosny, ponieważ 300x nie ma nic poniżej 4 tys. obr./min. Nie chcę więcej mocy, zastanawiałem się tylko, ponieważ czytałem również, że Ninja miała 39 KM, podczas gdy w rzeczywistości na hamowni 300x miała 32.
Jakieś uwagi? Kocham moją 300x taką, jaka jest...
Jeśli chodzi o porównanie mocy, mój dealer faktycznie kazał mi podpisać specjalny formularz (zrzeczenie się odpowiedzialności?), kiedy kupowałem moją Versys-X 300. Miałem potwierdzić, że Versys generuje 39 KM (i kilka innych punktów dotyczących motocykla, których nie pamiętam). Powiedział, że w przeszłości klienci wracali z różnymi nowymi zakupami, próbując je zwrócić, gdy dowiedzieli się, że X motocykl generuje tylko X KM. Wygląda na to, że Versys i Ninja miały tę samą deklarowaną moc, chociaż jestem pewien, że rzeczywiste wyniki z hamowni Ninja byłyby podobne do informacji, które podałeś o Versys-X 300.

#3 ·
Czy ktoś miał okazję jeździć na 300X i Ninja 300 jeden po drugim? Czytałem, że 300x zostało dostrojone do bardziej liniowego pasma mocy z większym momentem obrotowym na niskich obrotach niż Ninja. Jeśli tak, to niski zakres mocy Ninja musiał być żałosny, ponieważ 300x nie ma nic poniżej 4000 obr./min. Nie chcę więcej mocy, zastanawiałem się tylko, ponieważ czytałem również, że Ninja miała 39 KM, podczas gdy w rzeczywistości na hamowni 300x miało 32 KM.
Jakieś uwagi? Uwielbiam moją 300x taką, jaka jest...
Dokładnie zbadałem specyfikacje i części, zawory itp. obu silników i stwierdziłem, że są identyczne, z wyjątkiem ich ECU.
Istnieje wiele powodów, dla których ECU mogą się różnić, ale niekoniecznie czas wtrysku itp.

Jedyną znaczącą różnicą, jaką znalazłem między nimi, jest przełożenie końcowe X300 wynoszące 14/46 w porównaniu do 14/43 w Ninjy, i powód, dla którego tak wielu uważa za konieczne zmianę przełożenia.

#4 · (Edited)
Porównania przełożeń są ważne tylko wtedy, gdy obwód opony napędowej jest porównywalny. Obwód opony 130/80-17 wynosi około 78,9 cala. Obwód opony 140/70-17 wynosi około 77,65 cala. Ninja pokonuje więc nieco mniejszy dystans przy każdym obrocie opony. Nie jest to duża różnica i prawdopodobnie niezauważalna dla przeciętnego kierowcy.
14/43=3,07
15/46=3,07
Łatwo zrozumieć, dlaczego wielu kierowców decyduje się na 15T.
Powyższe porównania pochodzą od sztucznej inteligencji, która może nie mieć związku z rzeczywistością.

#6 ·
Czy ktoś miał doświadczenie z jazdą na 300X i Ninja 300 jedna po drugiej? Czytałem, że 300x zostało dostrojone do bardziej liniowego pasma mocy z większym momentem obrotowym na niskich obrotach niż Ninja. Jeśli tak, to niski zakres mocy Ninja musiał być żałosny, ponieważ 300x nie ma nic poniżej 4000 obr./min. Nie chcę więcej mocy, zastanawiałem się tylko, ponieważ czytałem również, że Ninja miała 39 KM, podczas gdy w rzeczywistości 300x miało 32 KM na hamowni.
Jakieś uwagi? Kocham moją 300x taką, jaka jest...
Ten sam silnik. Wszystko inne jest inne.

VX ma niższe przełożenia i jest dostrojony, rama, zawieszenie i pozycje jazdy są inne. chcesz sportowego motocykla? czy chcesz czegoś, co może jeździć w terenie/turystycznie/dojeżdżać do pracy?

Jeździłem oboma, kiedy szukałem motocykla, po prostu nie podobało mi się tak ciasne siedzenie na sportowym motocyklu. Dla moich absolutnie początkujących rąk oba silniki sprawiały wrażenie prawie takich samych, prawdopodobnie dlatego, że nimi są.

#7 · (Edited)
Silnik jest ten sam, miałem oba silniki w kawałkach i teraz mam X-315cc, a silnik Ninja stanie się 315cc, który montuję w moim ZZR250, co powinno zwiększyć moc na tylnym kole z 26-40+. Silnik Kawasaki 300 generuje 39 KM przy wałku korbowym, gdzie mierzą je producenci, czyli w silniku BEZ skrzyni biegów, podłączonym bezpośrednio do hamowni wału. Więc kiedy dodasz skrzynię biegów/sprzęgło/łańcuch/koło/oponę i wszystkie łożyska podtrzymujące ten zespół, wprowadzasz bezwładność i opór, więc przy pomiarze na hamowni koła otrzymujesz niższą liczbę KM.

X300 ma dłuższe kanały dolotowe, które najlepiej działają przy impulsie odbicia dolotu o niższej częstotliwości, co zwiększa napełnienie cylindra przy niższych obrotach, ale jest bardziej restrykcyjne przy wyższych obrotach. Ninja300 wykorzystuje krótsze kanały dolotowe, które lepiej działają przy wyższych obrotach. Nie można zbytnio zmienić momentu obrotowego wytwarzanego w żadnym wolnossącym silniku o dowolnej pojemności, ponieważ jest to funkcja wydajności objętościowej, chyba że dodasz turbosprężarkę. Nie można uzyskać więcej lub mniej poprzez zmianę stopnia sprężania (CR) i/lub faz rozrządu. Stąd moja wersja 315cc z CR 12,5-1. Mam nadzieję na moc na tylnym kole w okolicach wysokich 30-tek lub niskich 40-tek po strojeniu.

Silnik o pojemności 296cc nigdy nie będzie potworem momentu obrotowego, ale jest dobry do 100 mil na godzinę i około 7 sekund od 0 do 60 mil na godzinę, co jest całkiem niezłe, a do tego zużywa 70 mil na galon.

Miłej zabawy :)

#8 · (Edited)
X300 ma dłuższe kanały dolotowe, które najlepiej działają przy impulsie odbicia dolotu o niższej częstotliwości, co zwiększa wypełnienie cylindra przy niższych obrotach, ale jest bardziej restrykcyjne przy wyższych obrotach. Ninja300 wykorzystuje krótsze kanały dolotowe, które lepiej działają przy wyższych obrotach.
Właściwie X300 ma jeden krótki i jeden długi kanał dolotowy, ponieważ jeden cylinder jest dostrojony pod kątem momentu obrotowego, a drugi pod kątem mocy. Pozwala to Kawasaki na łatane spadki w krzywej mocy i sprawia, że silnik jest bardziej przyjazny dla użytkownika w X300. Airbox drukowany w 3D, którego używam, ma kanały o równej długości, ale naprawiliśmy spadek przy 6k-7k poprzez porting, tłoki o wysokim stopniu sprężania i strojenie na hamowni. Solidny przyrost mocy w średnim zakresie obrotów, jaki ma teraz ten silnik, jest moim zdaniem jego najlepszą cechą, ponieważ jest to wzrost mocy o 6-7 KM dokładnie tam, gdzie przez większość czasu trzymam obrotomierz w zakrętach.[/message]