Cooling system and more...guidance please? - Kawasaki Versys Forum
 3Likes
  • 1 Post By BaileyMan
  • 1 Post By BaileyMan
  • 1 Post By Fastoman
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 9 (permalink) Old 05-21-2019, 10:31 PM Thread Starter
Member
 
BaileyMan's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: San Francisco
Posts: 601
Mentioned: 0 Post(s)
Cooling system and more...guidance please?

Well, after 42.5K miles, my 2011 is needing more than maintenance for the first time. I'd love to hear your thoughts...

Here's the run down...

Water temp light came on when sitting in traffic. I noticed the fan wasn't kicking on. Started troubleshooting the fan, at which time I discovered my battery wasn't staying charged. Replaced the battery, as I knew it was due to be replaced anyhow. Still not holding charge. Troubleshooting that revealed that the stator was bad, so I replaced it and the regulator/rectifier too. The original stator had one burnt coil. As I was replacing those parts, I discovered an oil leak from the water pump cover. Not sure if it's from the cover (maybe gaskets need replacing) or one of the bolts under there.

Could this all be related? Overheating engine, burnt stator, oil leak from the the water pump cover? Seems like it to me, but not sure.

Unrelated, I think at least one of my forks is leaking oil...there was clean oil collected on the rim of my front tire...

I've got a few things to address:
1. Oil leak from the water pump area. Any thoughts on most likely culprit? Should I just get in there and replace the gaskets?
2. Radiator fan operation. I don't know if the stator / battery charge issue would impact the fan kicking on or not. If it's still not kicking on after the stator replacement, I think she's going into the shop.
3. Fork seals. A doable job for me, but if I recall, it's probably kind of a PITA. Lots of things to take off and put back on...

I should also mention that when I was troubleshooting the fan and took the airbox etc. off, I noticed a good amount of oil on the air filter. Cleaned it up, replaced spark plugs while I was in there.

2011 Imperial Red
Givi V46 / V35's SW Motech mounts
Skidmarx hugger Moto Werks bar riser
Mondo Motors LED Driving Lights
A little bit of road rash
BaileyMan is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 9 (permalink) Old 05-21-2019, 10:37 PM Thread Starter
Member
 
BaileyMan's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: San Francisco
Posts: 601
Mentioned: 0 Post(s)
A couple of pics...

1. Underside of engine @ water pump cover.

2. Burnt stator coil.
Attached Images
File Type: jpg 20190521_121744_1558496116010.jpg (27.6 KB, 32 views)
File Type: jpg 20190521_133158_1558496159295.jpg (25.6 KB, 30 views)

2011 Imperial Red
Givi V46 / V35's SW Motech mounts
Skidmarx hugger Moto Werks bar riser
Mondo Motors LED Driving Lights
A little bit of road rash
BaileyMan is offline  
post #3 of 9 (permalink) Old 05-22-2019, 04:22 PM
Super Moderator
 
fasteddiecopeman's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Kelowna, BC - summer; Florence, AZ - winter
Posts: 17,693
Mentioned: 27 Post(s)
Quote:
Originally Posted by BaileyMan View Post
...As I was replacing those parts, I discovered an oil leak from the water pump cover. Not sure if it's from the cover (maybe gaskets need replacing) or one of the bolts under there....
Here's a link to my thread on fixing the [SAME?] problem when it occurred on my '08.

https://www.kawasakiversys.com/forum...k-my-08-a.html

Ed
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.


'08 V AZ, '15 V650LT BC
Ride to D2D 2013, June '13

To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.


Ride to D2D 2015, June '15

To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.


Ride to D2D 2016, June '16

To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
fasteddiecopeman is offline  
 
post #4 of 9 (permalink) Old 05-23-2019, 10:05 AM Thread Starter
Member
 
BaileyMan's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: San Francisco
Posts: 601
Mentioned: 0 Post(s)
Quote:
Originally Posted by fasteddiecopeman View Post
Quote:
Originally Posted by BaileyMan View Post
...As I was replacing those parts, I discovered an oil leak from the water pump cover. Not sure if it's from the cover (maybe gaskets need replacing) or one of the bolts under there....
Here's a link to my thread on fixing the [SAME?] problem when it occurred on my '08.

https://www.kawasakiversys.com/forum...k-my-08-a.html
Thanks for that link! Yep. That seems to be the same as one of my problems. I was able to clean it up, run the bike, and noticed oil leaking from the water pump cover.

I also talked to the guys at my local dealership. They were saying that oil leaking would likely indicate bad mechanical seal and if it was coolant leaking, it would indicate gaskets/o-rings. All the parts are on order to replace all those gaskets.

Regarding the overheating, I've got a new thermostat on the way and will be replacing that too...
onewizard likes this.

2011 Imperial Red
Givi V46 / V35's SW Motech mounts
Skidmarx hugger Moto Werks bar riser
Mondo Motors LED Driving Lights
A little bit of road rash
BaileyMan is offline  
post #5 of 9 (permalink) Old 05-25-2019, 08:24 PM Thread Starter
Member
 
BaileyMan's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: San Francisco
Posts: 601
Mentioned: 0 Post(s)
Well, drained the coolant, removed the water pump. There was clearly oil leaking past the mechanical seal of the water pump, so that's getting replaced. I've got one on the way, but I'm struggling to get the old one out, and I'm guessing that getting the new one in will be tough too. I don't have a bearing driver set. I tried a socket and a rubber mallet. No luck.

Maybe I can take it to my favorite local shop and have them remove and install that seal. It would probably cost me less than a bearing driver set.

When I drained the coolant, there was lots of sediment in there. Perhaps that was part of the overheating problem. Time for a radiator flush.

I tested the thermostat. It tested fine, opened between 175 and 180F.

There's still the issue with the fan...gotta test that too...

2011 Imperial Red
Givi V46 / V35's SW Motech mounts
Skidmarx hugger Moto Werks bar riser
Mondo Motors LED Driving Lights
A little bit of road rash
BaileyMan is offline  
post #6 of 9 (permalink) Old 05-28-2019, 07:21 PM Thread Starter
Member
 
BaileyMan's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: San Francisco
Posts: 601
Mentioned: 0 Post(s)
Fan was definitely bad. Replaced it with a used one. It's coming on as expected. No more water temp light coming on.

Replaced all the seals in the water pump. No more oil leaking from there, but I've got a coolant drip from the little drain hole. I'm guessing one of the rubber seals got unseated as I was putting it on. Other than that, all seems to be good. She runs great again!

2011 Imperial Red
Givi V46 / V35's SW Motech mounts
Skidmarx hugger Moto Werks bar riser
Mondo Motors LED Driving Lights
A little bit of road rash
BaileyMan is offline  
post #7 of 9 (permalink) Old 05-28-2019, 07:43 PM
Super Moderator
 
Fastoman's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Ipoh.Perak.Malaysia
Posts: 6,976
Mentioned: 6 Post(s)
Quote:
Originally Posted by BaileyMan View Post
Fan was definitely bad. Replaced it with a used one. It's coming on as expected. No more water temp light coming on.

Replaced all the seals in the water pump. No more oil leaking from there, but I've got a coolant drip from the little drain hole. I'm guessing one of the rubber seals got unseated as I was putting it on. Other than that, all seems to be good. She runs great again!
Well done . Take a beer and its on Me.

Now go and have a good ride and be safe.
Fastoman is offline  
post #8 of 9 (permalink) Old 05-28-2019, 08:07 PM Thread Starter
Member
 
BaileyMan's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: San Francisco
Posts: 601
Mentioned: 0 Post(s)
Quote:
Originally Posted by Fastoman View Post
Well done . Take a beer and its on Me.

Now go and have a good ride and be safe.
When I'm in Malaysia, I'll be sure to hit you up!

Nice Ganesha on your bike, btw, I had one similar in that same spot, till it lost it's stick...
Fastoman likes this.

2011 Imperial Red
Givi V46 / V35's SW Motech mounts
Skidmarx hugger Moto Werks bar riser
Mondo Motors LED Driving Lights
A little bit of road rash
BaileyMan is offline  
post #9 of 9 (permalink) Old 05-28-2019, 09:36 PM
Super Moderator
 
Fastoman's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Ipoh.Perak.Malaysia
Posts: 6,976
Mentioned: 6 Post(s)
Quote:
Originally Posted by BaileyMan View Post
When I'm in Malaysia, I'll be sure to hit you up!

Nice Ganesha on your bike, btw, I had one similar in that same spot, till it lost it's stick...
You are most welcome bro. Just give me a shout and will go for a ride. Ganesha has been with the bike from the day the bike was taken from the showroom.
BaileyMan likes this.
Fastoman is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Kawasaki Versys Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
cooling system BEACHBUM Technical Discussion - V-650 7 02-07-2019 11:02 AM
Veskimo Personal Cooling System Cruiseman General Discussions - V-650 0 09-06-2013 06:59 PM
Renting a 2009 650 Versys, guidance requested. DrJoe Member Introductions 9 09-10-2012 07:09 PM
Givi windshield bug protection AND cooling! Time General Discussions - V-650 3 06-22-2012 09:27 PM
Need Guidance - CA Emissions / Charcoal Canister Removal VersysJim Technical Discussion - V-650 1 07-09-2011 05:34 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome